DAVE DESMELIK – THE CALENDAR ALBUM

Hij is getrouwd met Clare en vader van twee kinderen Holmes en Vincent waar hij mee samenwoont in het plaatsje Brevard nabij Asheville, North Carolina. We hebben het over de Amerikaanse folkzanger en songschrijver Dave Desmelik van wie we bij ‘Rootstime’ al ettelijke keren zijn nieuwe albums hebben mogen recenseren. Het begon voor ons in 2007 met zijn plaat “Unheard Of” en kreeg een vervolg in 2012 met zijn album “Deep Down The Definition” en “We Don’t Want A Dying Flame” uit 2014.

De laatste in het rijtje albums van Dave Desmelik die hier passeerde was “Lifeboat” uit 2016 en daar komt nu het ietwat speciale “The Calendar Album” bij, als we de tel goed hebben kunnen bijhouden is dat zijn vijftiende soloalbum uit zijn lange muzikale carrière. Het speciale aan “The Calendar Album” is het gegeven dat er in totaal twaalf nummers op staan en dat elk nummer de titel heeft gekregen van een maand uit het jaar. Ook speciaal is dat al deze songs reeds in 2013 door hem werden gecomponeerd en nu pas zeven jaar later op een plaat zijn terechtgekomen.

Dave Desmelik is een duivel-doet-al als het op het creëren van muziek aankomt. Hij schrijft de teksten en de muziek voor al zijn songs, hij speelt ook alle instrumenten in die op deze nummers te horen zijn en hij arrangeert en produceert zijn eigen platen. Akoestische en elektrische gitaren, ukelele, basgitaar, piano, orgel, drums en andere percussie: er zijn blijkbaar geen muzikale geheimen voor deze multi-instrumentalist. Voor vier van de twaalf nummers heeft hij deze keer wel wat assistentie gekregen van zijn in Barcelona, Spanje wonende vriend David Philips op elektrische gitaar, maar voor het overige is dit ook weer een echt ‘do-it-yourself’-album geworden.

Qua gebrachte muziekgenres balanceert Dave Desmelik op deze nummers tussen alternatieve country en folk. De songtitels hoeven we hier dus ook niet op te lijsten want de maanden van het jaar zullen wel gekend zijn bij onze recensielezers. Maar wat we u wel kunnen vertellen is welke nummers wij als de beste tracks op “The Calendar Album” beschouwen. Noteert u alvast “February”, “May”, de ballads “July”, “September” en “December” (zie video), naast de geheel instrumentale sfeervolle akoestische gitaarnummers “April” en “October” als onze favoriete songs op dit album. Het grote voordeel van de songtitels op deze plaat is dat ze op geen enkel moment naar een jaartal verwijzen. U kunt ze dus elk jaar opnieuw bovenhalen om de sfeer van elke maand van het jaar te ervaren.

(valsam)
“It will not be so strange for you to immediately remember all the titles of the twelve songs on Dave Desmelik’s new record ‘The Calendar Album’. They are just the names of every month on your calendar, which makes this record easy to re-use every year again since there is nowhere a reference to a specific year. Handy and clever move of this DIY-artist from North Carolina.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video